Thursday, 28 July 2011

Aprikoosikook

Vaja làheb:
Pòhja jaoks:
250 gr toasooja vòid
150 gr tuhksuhkrut
1 muna
vanillisuhkrut (seekord ei olnud vòtta)
350 gr jahu
tibakene soola
0,5 tl kypsetuspulbrit (pane d'angeli)

Tàidiseks:
1 kg aprikoose
100 gr mandlijahu
1 dl suhkrut (jàtsin panemata ja selle asemel 150 gr mandlijahu, sest jahus oli juba suhkur sees)
vaniljekreemi pulber (kuna ei olnud, jàtsin panemata)

Valmistamine:
1. Kaussi vòi ja suhkur, segada làbi.
2. Seejàrel segada jahu kypsetuspulbri ja soolaga, kallata kaussi ja muna kòige otsa.
3. Nàppida kòik see vàrk taignaks, taigen muundada palliks ja kylmikusse oma aega ootama. Teoreetiliselt peaks paar tundi olema vist.
4. Puhastada aprikoosid kividest ja lòigata poolikuteks.
5. Edaspidiseks toimimiseks on 2 varianti:
5a. Rullida taignast enamvàhem symeetriline ketas. Soovitavalt selle plaadi peal, millega kook ahju làheb. Seda ma ise proovinud ei ole (veel).
5b. Tòsta taigen vòitatud koogivormi ja màtsida niikaua kuni vormi pòhi ja kyljed on taignaga yhtlaselt kaetud.
6. Raputada pòhja peale yhtlase kihina mandlijahu.
7. Laduda aprikoosipoolikud kòige otsa.
8. Kypsetada ahjus 175 kraadi juures 40 minutit.

Vaatluste tulemusena peab tòdema jàrgmist:
.. Soojast peast pole yldse maitsev. Oodatagu kuni àra jahtub.
.. Vanillijààtisega kindlasti vàga maitsev.
.. Jàrgmisel korral vòiks vanillikreemipulbrit ka ikkagi panna. Mine tea, mis vàlja tuleb.
.. See taignakogus làks mul kahte keraamilisse vormi (suur ymmargune ja vàike kandiline)

Retsept ja pilt: Da Vahta Residence

1 comment:

  1. pulbri asemel võid tärklist ka panna, see seob ka vedeliku kinni kenasti. peaks ilmselt omale ka selle lisanduse panema...

    ReplyDelete